Documenten van & voor preventieadviseurs | Deel 4: Hijsen en het aanslaan van lasten

Voelt het als preventieadviseur steeds als een uitdaging om de juiste documenten terug te vinden? Net daarom heeft de Prebes Projectgroep Documenten de voorbije jaren veel tijd & energie gestoken om praktische tools, checklists, templates & andere handige documenten op te stellen. Deze 5-delige webinarreeks maakt je wegwijs in deze documenten.

Hijsen en het aanslaan van lasten blijven in België helaas een belangrijke oorzaak van ernstige ongevallen. De oorzaak voor zo’n ongevallen zijn verouderd hijsgereedschap, hijswerktuigen die verkeerd ingezet worden voor te grote lasten, het hanteren van een verkeerde grijper voor een specifieke last, ...

Zowel in titel 4 betreffende arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten van boek IV van de codex over het welzijn op het werk als in andere delen van de reglementering wordt geen definitie gegeven van arbeidsmiddelen bestemd voor het hijsen of heffen van lasten. Dit betekent in feite dat dit begrip zeer ruim moet bekeken worden.

Gelukkig is er de projectgroep Documenten om jou als preventieadviseur bij te staan met checklijsten en instructies van de belangrijkste hef- en hijstoestellen die gebruikt worden bij het aanslaan van lasten.

Programma en sprekers:
- Waar staan de documenten op de website Prebes.be (Jo Carron)
- Algemene beginselen bij hijswerkzaamheden en de opmaak van een hijsplan (Jan Bergmans)
- Het werken met hijswerktuigen en het belang van VIK’s + Bespreking van concrete situaties bij het aanslaan van lasten (Willy Schoutteten)

409 keer bekeken

Wil je de video bekijken?

Login met uw Prebes account of
word lid voor €95 per jaar.