Moet je als werkgever steunzolen in veiligheidsschoenen terugbetalen?

Zijn steunzolen een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) of niet? En is er dus voor de werkgever een expliciet genoemde wettelijke verplichting voor financiële tussenkomst voor steunzolen in veiligheidsschoenen, maar het is sterk aanbevolen om dit wel te doen?

Conform de  Codex over het welzijn op het werk  moet de werkgever PBM gratis ter beschikking stellen van zijn werknemers, dus ook de inlegzolen voor veiligheidsschoenen.
Inlegzolen bestemd voor veiligheidsschoenen moeten, net zoals alle andere PBM, voldoen aan de verordening (EU) 2016/425, zelfs indien ze apart op de markt worden aangeboden.

Je werkgever moet een analyse maken van de risico’s waaraan je tijdens het werk blootgesteld wordt. In functie van de bevindingen van deze risicoanalyse, moet de werkgever de correcte veiligheidsschoen voor je aankopen. De werkgever is niet alleen verantwoordelijk voor de aankoop, hij is ook verantwoordelijk voor het onderhoud, de herstelling, kortom de volledige gebruiksduur van de veiligheidsschoen.

Je bent wettelijk verplicht om de PBM die je van je werkgever ontving ook effectief te dragen. Je werkgever weet aan welke risico’s je blootstaat en moet hiervoor ook de nodige PBM gratis ter beschikking stellen.

De wetgeving is duidelijk over dit onderwerp:  Bij de beoordeling van de PBM's “houdt de werkgever in voorkomend geval rekening met personen die een handicap of een lichamelijk gebrek hebben, zodat bijvoorbeeld rekening gehouden wordt met de noodzaak om correctieglazen of orthopedische schoenen te dragen.” In advies 58 van de Hoge Raad wordt de term orthopedische schoenen genuanceerd tot ‘het aanpassen aan een lichamelijke afwijking’.

Conclusie: de werkgever is dus verplicht zijn om kosteloos veiligheidsschoenen ter beschikking te stellen aan zijn werknemers en rekening te houden met de noodzaak om orthopedische of podologische zolen te voorzien. Steunzolen maken integraal deel uit van het PBM veiligheidsschoenen, waardoor de kosten voor orthopedische of podologische zolen (= maatwerk) eveneens ten laste zijn van de werkgever.

bron:

Febelsafe, de Belgische federatie van fabrikanten en distributeurs van PBM’s.

Titel 2 van boek IX van de codex over het welzijn op het werk regelt het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en richt zich tot werkgevers, hiërarchische lijn en werknemers. Bijlage IX.2-2 is bijzonder belangrijk en preciseert waar het gebruik van PBM verplicht is. Het is de omzetting in Belgisch recht van de Europese Richtlijn 89/656/EEG.

110 keer gedownload

Wil je verder lezen?

Login met uw Prebes account of
word lid voor €95 per jaar.