VSV

Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Start of activity

Biografie

De VSV streeft samen met alle betrokken actoren naar nul verkeersslachtoffers. Door onze inzet en expertise zorgen we ervoor dat mensen zich veilig gedragen in het verkeer. Dat doen we door educatie en sensibilisering naar alle weggebruikers.

  • Menselijk gedrag en menselijke fouten spelen bij de overgrote meerderheid van de verkeersongevallen een rol. Praktijkgerichte educatie, campagnes en informatieverstrekking zijn belangrijke hefbomen om verkeersgedrag te beïnvloeden. De combinatie met maatregelen op het vlak van infrastructuur, voertuigtechnologie en handhaving versterkt de effecten daarvan.
  • Duurzame mobiliteit is een absolute voorwaarde voor veilig verkeer, en andersom. Hoe meer mensen alternatieven voor de auto gebruiken, hoe veiliger het verkeer wordt. Verkeersveiligheid verbeteren doen we dus ook door die alternatieven te stimuleren. Mensen overtuigen om die te gebruiken, kan echter ook enkel als ze dat veilig kunnen doen. 
  • Gedragsverandering is een permanent proces. Levenslang leren en doelgroepgericht werken is een must. Om hun gedrag te kunnen aanpassen, moeten weggebruikers beschikken over de juiste kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes.
  • We zoeken steeds naar de meest (kosten)efficiënte en effectieve manier om ons doel te bereiken. Afhankelijk van het doel, de doelgroep en de boodschap stappen we rechtstreeks naar de doelgroep of werken we via intermediairen (teach the teacher).
  • Meten is weten. We evalueren al onze projecten (proces, tevredenheid én impact). Indien nodig sturen we bij of bouwen we projecten af. 
  • We baseren ons op wetenschappelijke inzichten en werken samen met alle relevante partners.
  • We gebruiken ons gezond verstand en gaan pragmatisch en praktijkgericht te werk.
  • We gaan mee met de tijd. We innoveren waar mogelijk en hebben oog voor technologische en maatschappelijke evoluties. 
  • We willen weten wat er leeft. We gaan de boer op en betrekken onze doelgroepen. 

Artikels

Titel Type Thema Gewijzigd op
Om de steeds langere files te vermijden, gaan pendelaars op zoek naar alternatieven voor de auto. Momenteel neemt in Vlaanderen 1 op 4 medewerkers de fiets om naar het werk te gaan. De…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 08-06-2023
Module: 'Veiligheid stopt niet aan de bedrijfspoort' op Prenne 62 (i.s.m. VSV)

Arbeidswegongevallen: ze gebeuren nog steeds dagelijks en hebben vaak ernstige gevolgen.…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 24-01-2023
Met een propere voorruit en dashboard zie je meer in het verkeer. Hoe meer versiering of rommel, hoe groter de dode hoek vooraan je vrachtwagen. Daarom lanceerden de VSV (Vlaamse Stichting…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 12-01-2023
Smartphonegebruik in het verkeer is wijdverbreid: 63% van de Vlaamse automobilisten belt wel eens handsfree achter het stuur, iets minder dan de helft leest berichten, en 4 op de 10 geeft toe…
Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur en veilig gedrag 23-10-2020
Affiches, banners, digitale handtekeningen... uit de campagne "Blijven fietsen allemaal" van VSV
Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur en veilig gedrag 23-10-2020