Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Geen resultaten voor deze filter.
Er zijn 23 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
De ‘codex over het welzijn op het werk’ verwijst naar de NBN EN 12464-1 voor verlichting van binnenwerkplekken. Deze norm is in 2021 grondig gewijzigd. In dit artikel geven we een overzicht van…
Gezondheid, Ergonomie, Omgeving (comfort) 05-09-2023
De Prebes Awards worden ieder jaar uitgereikt aan de studenten die een bijzonder en verdienstelijk eindwerk maakten in het kader van de opleiding tot preventieadviseur niveau 1 of 2 en de…
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 05-09-2023
Checklists & artikels m.b.t. veilig werken in besloten ruimten
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 07-08-2023
We merken dat gasdetectietoestellen regelmatig fout gebruikt worden. Zo worden diffuus toestellen (zonder pomp) aan een koordje opgehangen in een (besloten) ruimte om snel een gasdetectiemeting…
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsplaatsen, Explosieveiligheid 08-06-2023
De hoeveelheid daglicht in een gebouw wordt nu bepaald volgens NEN 2057. Straks berekenen we de daglichtfactor in procenten t.o.v. het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN…
Ergonomie, Omgeving (comfort) 19-10-2020
De verbrandingsgassen van draagbare generatoren die gebruikt worden wanneer de elektriciteit uitvalt bij een storm, bevatten CO. Als deze generatoren binnen zijn geplaatst of de uitlaatgassen…
Gezondheid, Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 08-09-2020
Aan de hand van de WBGT-index (WBGT = Wet Bulb Globe Temperature) kan worden bepaald of een persoon binnen een bepaalde omgeving gedurende 8 uur kan werken. Men moet er goed op letten om de WBGT…
Ergonomie, Omgeving (comfort), Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren 27-08-2020
In de loop van 2017 actualiseerde Aquafin de eigen procedures voor het betreden van besloten ruimtes. Deze herziening was op de eerste plaats gericht aan hun interne medewerkers werkzaam op in…
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 17-06-2020
Een besloten ruimte betreden, is niet zonder gevaar. We weten dat al lang en toch worden er nog betreders verrast door de (onzichtbare) gevaren. Wanneer je de pers gadeslaat, zie je regelmatig…
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 12-06-2020
Op 11 juni 2019 verscheen in het Staatsblad het nieuwe KB tot wijziging van de codex omtrent het periodiek arbeidsgeneeskundig gezondheidstoezicht. Er is een nieuwe taakverdeling bij het medisch…
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde, Gezondheidstoezicht 04-06-2020
Op 14 april 2016 publiceerde het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit van 25 maart 2016 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2012 tot vaststelling van de algemene…
Ergonomie, Omgeving (comfort), Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen 02-06-2020
De heilzame effecten van fitte en sportieve werknemers zijn welbekend: ze zijn gezonder en zorgen voor een dynamische uitstraling van de onderneming. Als collega’s samen sporten, bevordert dat…
Gezondheid, Gezondheidstoezicht 02-06-2020
Een dynamisch kantoor integreert meer beweging en minder zitten in de lay-out van de kantooromgeving. Verschillende taken gebeuren in verschillende ruimtes in een verschillende houding… Op een…
Ergonomie, Beeldschermwerk, Omgeving (comfort) 29-05-2020
De WELL Building Standard is een norm voor gezonde gebouwen. Er staan specifieke criteria in beschreven op vlak van 7 categorieën: lucht, water, voeding, licht, fitheid, comfort en geest. Een…
Ergonomie, Omgeving (comfort) 29-05-2020
Een lift moet periodiek onderhouden en gecontroleerd worden. Daarnaast is het ook verplicht om een risicoanalyse door een Externe Dienst voor Technische Controle (EDTC) te laten uitvoeren.
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 19-05-2020
Bij het betreden van ruimten met mogelijke afwijkende gassamenstellingen, in het veiligheidsjargon omschreven als “besloten ruimten”, zijn een aantal stappen te doorlopen en moeten maatregelen…
Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 09-04-2020
Er is geen definitie van een 'besloten ruimte' in de Belgische wetgeving. Maar er is wel relevante reglementering.
Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel 09-04-2020
Een waakzaamheidsfunctie (of functie met verhoogde waakzaamheid) is een functie die bestaat uit een permanent toezicht op de werking van een installatie waarbij een gebrek aan waakzaamheid de…
Basisbegrippen en actoren, Gezondheidstoezicht 07-04-2020
Het begrip 'veiligheidsfunctie' speelt een belangrijke rol bij het gezondheidstoezicht van werknemers. Wanneer uit een risicoanalyse blijkt dat een werknemer een veiligheidsfunctie…
Basisbegrippen en actoren, Gezondheidstoezicht 07-04-2020
Zowel bij de aanwerving als tijdens de arbeidsovereenkomst moet de werkgever mannen en vrouwen gelijk behandelen. Het moederschap mag dus geen aanleiding geven tot enige vorm van discriminatie.…
Gezondheidstoezicht 07-04-2020
Werkzoekenden die stages lopen in risicoberoepen moeten voor of tijdens een stage een medisch onderzoek ondergaan. Bevoegd minister Hilde Crevits kreeg een aantal vragen voorgelegd omtrent dit…
Gezondheidstoezicht 07-04-2020
Werknemers die in omstandigheden moeten werken of activiteiten moeten verrichten die hen blootstellen aan gezondheidsrisico's, moeten door de werkgever onderworpen worden aan een…
Gezondheidstoezicht 06-04-2020
Als een werknemer door ziekte of een ongeval niet in staat is om zijn werk uit te voeren, dan wordt zijn arbeidsovereenkomst geschorst. In een eerste fase blijft het loon ten laste van de…
Gezondheidstoezicht 06-04-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!