Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 30 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
België zorgt met de nieuwe norm NBN R 03-001:2021 voor een veilige werkomgeving voor iedereen die in contact komt met elektrisch aangedreven voertuigen (EAV). De norm biedt een duidelijk…
Sector, Garage, Arbeidsveiligheid, Elektrische voertuigen 12-12-2023
Een positief point of no return is bereikt. Aangedreven door de klimaatverandering, pandemie en energiecrisis beseffen steeds meer bedrijven dat duurzaam ondernemen geen optie meer is maar een…
Milieu, Klimaat, Algemeen milieu, Duurzaamheid 05-09-2023
Prebes projectgroep documenten
Documenten van de Prebes projectgroep documenten m.b.t. noodplanning en bedrijfscontinuïteit
Arbeidsveiligheid, Noodplan 22-12-2022
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 06-12-2022
De werkgever bepaalt, na voorafgaand akkoord van het Comité, de minimumduur van de prestaties van de preventieadviseurs dermate dat de aan de interne dienst toegewezen opdrachten te allen tijde…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Om het in de interne dienst vereiste opleidingsniveau te bepalen, worden de ondernemingen gerangschikt in 4 groepen (A, B, C of D) volgens het aantal werknemers dat zij tewerkstellen en/of de…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPB) is een wettelijk verplichte afdeling binnen een Belgische onderneming. Deze dienst zorgt voor de toepassing van de wettelijke…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt, staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Sinds 2012 maakt Fedris fiches op met informatie over de arbeidsongevallen voor een aantal NACE-codes. Download nu de verschillende sectorfiches van 2018.
Bron: Fedris
Sector, Begraafplaats, Bouw, Dienstencheques, Garage, Gevangenis, Groendienst, Haven, Horeca, Huishoudhulp, Industrie, Journalisten, Onderwijs, Schoonheidsspecialisten, Voeding, Zorg, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 08-04-2021
Het beroepsgeheim geldt niet voor de preventieadviseur. Dit betekent evenwel niet dat hij geen discretie- en vertrouwelijkheidsverplichting heeft. Inbreuken daarop leiden dan wel niet tot…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 24-03-2021
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu, Duurzaamheid 19-10-2020
De controles die de Federale Milieu-Inspectie verricht, zijn bedoeld om een einde te maken aan gevaren en/of hinder die nadelig zijn voor gezondheid of milieu. Ze hebben ook een ontradend,…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu 19-10-2020
Basis
Hierbij enkele handvaten die je als beginnende preventieadviseur goed zal kunnen gebruiken.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 16-10-2020
We willen allemaal brand voorkomen, daarom wordt in veel organisaties geïnvesteerd in brandpreventie. De risicoanalyse brand is in België intussen goed ingeburgerd en geeft de werkgever een tool…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 06-07-2020
Noodverlichting is belangrijk voor de veiligheid wanneer de gewone verlichting uitvalt, zoals bij stroompannes al dan niet veroorzaakt door brand. Al te vaak zijn er echter problemen met de…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 06-07-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
De Nederlandse Arbeidsinspectie lanceerde op 28 maart 2011 tijdens de vakbeurs AutovakRai in Amsterdam-RAI 'de virtuele Garage'. Deze animatie wil vooral jonge automonteurs bewust…
Sector, Garage 25-05-2020
Het Europees vakbondsinstituut (ETUI) heeft editie 19 van zijn HesaMag tijdschrift gewijd aan het thema van de arbeidsomstandigheden achter de tralies.
Sector, Gevangenis 25-05-2020
Een nooduitgang is een uitgang die wordt gebruikt om in geval van nood buiten te komen. De deuren die naar buiten leiden moeten, wanneer de lokalen bezet zijn, op elk ogenblik kunnen geopend…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 14-05-2020
Een intern noodplan is een document dat je opstelt om de schadelijke gevolgen van een crisissituatie te beperken door een reeks aangepaste materiële en organisatorische maatregelen.
Arbeidsveiligheid, Noodplan 14-05-2020
Naast dezelfde doelstellingen als een intern noodplan, heeft het extern noodplan ook specifiek tot doel om het publiek te informeren. Het extern noodplan krijgt concreet vorm in een "…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 14-05-2020
Een alarmsysteem of alarminstallatie is een elektronisch systeem dat een alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen. Een gangbare term is inbraakalarm.
Arbeidsveiligheid, Noodplan 13-05-2020
Het Bodemdecreet en het Vlarebo (het Vlaams Reglement rond bodemsanering en bodembescherming) vervangen samen, sinds 1 juni 2008, de vroegere regelgeving, het 'Bodemsaneringsdecreet',…
Algemeen milieu 08-04-2020
Als het milieu verstoord wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor de bevolking. Een vervuilde omgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dan ook van essentieel belang dat milieuhinder…
Algemeen milieu 08-04-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!