Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 21 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Hier vind je een overzicht van documenten (brieven, checklists, procedures) voor schooluitstappen.
Sector, Onderwijs 24-08-2023
Hier vind je de affiches van Prebes rond het thema ergononomie (heffen en tillen, werkhouding,...)

Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Beeldschermwerk 17-04-2023
Producenten van passieve exoskeletten beloven een sterke reductie van de arbeidsbelasting bij gebruik. In veel bedrijven hoopt men momenteel dan ook dat exoskeletten dé wonderoplossing zijn voor…
Ergonomie, Tillen 28-02-2023
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 06-12-2022
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out, Vertrouwenspersoon 08-09-2022
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen 09-06-2022
Basis
In dit artikel vind je wat je nodig hebt om aan effectieve preventie te doen in het onderwijs (checklists, templates, voorbeelden en info).
De taken op gebied van veiligheid in en rond…
Sector, Onderwijs 02-06-2022
Wetgeving, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 31-05-2022
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 17-02-2022
De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen…
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 17-02-2022
Sinds 2012 maakt Fedris fiches op met informatie over de arbeidsongevallen voor een aantal NACE-codes. Download nu de verschillende sectorfiches van 2018.
Bron: Fedris
Sector, Begraafplaats, Bouw, Dienstencheques, Garage, Gevangenis, Groendienst, Haven, Horeca, Huishoudhulp, Industrie, Journalisten, Onderwijs, Schoonheidsspecialisten, Voeding, Zorg, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 08-04-2021
Asbest kan verschillende ziekten veroorzaken. Maar de ene ziekte wordt al bij een kleinere asbestblootstelling opgelopen dan de andere, onder andere asbestose, pleurale plaques (verdikkingen van…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 19-10-2020
Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het individu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
Wat is veerkracht? Waarom is investeren in veerkracht belangrijk? Welbevinden kan beschouwd worden als het mentale kapitaal van onze economie.
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
In 2018 werd een nieuwe versie van de norm EN 689 gepubliceerd. Deze norm heeft de volgende titel: “Werkplaatsatmosferen - Leidraad voor het evalueren van de blootstelling bij inademing aan…
Arbeidshygiëne, Algemeen arbeidshygiëne 18-08-2020
De onderwijsinspectie wil een professionele en autonoom functionerende organisatie zijn die binnen haar bevoegdheid de onderwijskwaliteit bewaakt en stimuleert. Evalueren, signaleren en…
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren 05-06-2020
Spuitasbest is een substantie van asbest waaraan zeer weinig bindmiddel is toegevoegd. Het toepassen van spuitasbest is in Nederland sinds 1978 verboden.
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 02-06-2020
Asbest is een bijzonder schadelijke stof. Gelukkig is het gebruik ervan intussen door een reeks wetgevende teksten verboden. Maar omdat de stof in de voorbije decennia erg vaak is gebruikt, is…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 02-06-2020
Ondanks de toenemende automatisering in de industrie, komt fysiek werk nog steeds vaak voor. Een opkomende trend is daarom de samenwerking tussen mens en robot. Dit combineert de kracht van een…
Ergonomie, Tillen, Extreme houdingen 29-05-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
Edulex is de databank met de geconsolideerde wetgeving betreffende het Vlaamse onderwijs en de omzendbrieven gebaseerd op die wetgeving.
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Wetgeving 25-05-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!