Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Geen resultaten voor deze filter.
Er zijn 34 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Welke rangschikking je er ook op naslaat, in de top drie van brandoorzaken is er één constante: koken! Keukenbranden in commerciële keukens zijn erg moeilijk te beheersen.
Sector, Voeding, Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie 05-09-2023
Een aangemelde instantie of notified body (NB) is een door een overheid aangewezen keurings- of testinstituut dat van producten moet testen of zij aan de daarvoor door de overheid voorgeschreven…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 23-05-2023
Hier vind je de affiches van Prebes rond het thema ergononomie (heffen en tillen, werkhouding,...)

Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Beeldschermwerk 17-04-2023
Producenten van passieve exoskeletten beloven een sterke reductie van de arbeidsbelasting bij gebruik. In veel bedrijven hoopt men momenteel dan ook dat exoskeletten dé wonderoplossing zijn voor…
Ergonomie, Tillen 28-02-2023
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out, Vertrouwenspersoon 08-09-2022
De Prebes Awards worden ieder jaar uitgereikt aan de studenten die een bijzonder en verdienstelijk eindwerk maakten in het kader van de opleiding tot preventieadviseur niveau 1 of 2 en de…
Milieu, Afval en materialen, Bioveiligheid, Duurzaamheid, Technologie en technieken 16-12-2021
Binnen onze firma wordt er aan structureel thuiswerk gedaan. Een collega geeft aan dat de elektrische installatie thuis niet volledig voldoet aan de geldende normering van de huizen jonger dan…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Bezoek aan de werkplaatsen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Elektrische installaties 01-06-2021
Sinds 2012 maakt Fedris fiches op met informatie over de arbeidsongevallen voor een aantal NACE-codes. Download nu de verschillende sectorfiches van 2018.
Bron: Fedris
Sector, Begraafplaats, Bouw, Dienstencheques, Garage, Gevangenis, Groendienst, Haven, Horeca, Huishoudhulp, Industrie, Journalisten, Onderwijs, Schoonheidsspecialisten, Voeding, Zorg, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 08-04-2021
De norm ISO 17840 voorziet standaard pictogrammen, reddingskaarten (o.a. immobilisatie en bevrijden personen), voor eerste hulpverleners en diepgaande reddingsrichtlijnen voor openbaar vervoer,…
Algemeen, Standaarden en normen 07-12-2020
Definitie, toelichting, principes en verplichtingen, nuttige documenten. HACCP is een methodiek die ontwikkeld werd om binnen een bedrijf een totaal kwaliteitssysteem te bereiken zodat risico…
Sector, Voeding, Arbeidshygiëne, HACCP 19-10-2020
Elke exploitant moet het FAVV onmiddellijk inlichten wanneer hij van oordeel is of redenen heeft om te denken dat een product dat hij ingevoerd, geproduceerd, geteeld, gekweekt, bewerkt,…
Sector, Voeding, Arbeidshygiëne, HACCP 19-10-2020
Ook de wetenschappelijke literatuur over het welzijn op het werk kent zijn hypes: je kon de laatste jaren geen artikel meer lezen of het ging over burn-out en nu heeft iedere academicus de mond…
Algemeen, Standaarden en normen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het individu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
Wat is veerkracht? Waarom is investeren in veerkracht belangrijk? Welbevinden kan beschouwd worden als het mentale kapitaal van onze economie.
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
In dit artikel proberen we een antwoord te bieden op een aantal vragen: Wat is het verschil tussen biociden, pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen? Wat zijn de verplichtingen voor gebruikers?…
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Milieu, Bioveiligheid 06-07-2020
Ondanks de toenemende automatisering in de industrie, komt fysiek werk nog steeds vaak voor. Een opkomende trend is daarom de samenwerking tussen mens en robot. Dit combineert de kracht van een…
Ergonomie, Tillen, Extreme houdingen 29-05-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
NBN (Normalisatie Bureau de Normalisation) is de Belgische organisatie verantwoordelijk voor het opstellen van normen.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 27-05-2020
De International Organization for Standardization (ISO) is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 27-05-2020
De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsmiddelen, Machineveiligheid 27-05-2020
Japanse Industriële Standaard, afgekort met JIS, is de aanduiding van het Japanse normalisatieinstituut (Japanese Industrial Standards) voor de door hen vastgestelde normen. Meestal van…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 26-05-2020
Het voorkomen van incidenten in de voedselketen is één van de hoofdbekommernissen van het Agentschap. Alle inspanningen ten spijt – zowel van de overheid als de operatoren – toont de realiteit…
Sector, Voeding, Algemeen, Basisbegrippen en actoren 25-05-2020
Autocontrole is het geheel van maatregelen die door de operatoren worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten voldoen aan de wettelijke voorschriften inzake voedselveiligheid, voldoen…
Sector, Voeding, Horeca, Arbeidshygiëne, HACCP 25-05-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!