Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 41 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Een aangemelde instantie of notified body (NB) is een door een overheid aangewezen keurings- of testinstituut dat van producten moet testen of zij aan de daarvoor door de overheid voorgeschreven…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 23-05-2023
Hier vind je de affiches van Prebes rond het thema ergononomie (heffen en tillen, werkhouding,...)

Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Beeldschermwerk 17-04-2023
Producenten van passieve exoskeletten beloven een sterke reductie van de arbeidsbelasting bij gebruik. In veel bedrijven hoopt men momenteel dan ook dat exoskeletten dé wonderoplossing zijn voor…
Ergonomie, Tillen 28-02-2023
Prebes projectgroep documenten
Documenten van de Prebes projectgroep documenten m.b.t. noodplanning en bedrijfscontinuïteit
Arbeidsveiligheid, Noodplan 22-12-2022
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren 06-12-2022
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren, Milieu, Klimaat 10-08-2022
Binnen onze firma wordt er aan structureel thuiswerk gedaan. Een collega geeft aan dat de elektrische installatie thuis niet volledig voldoet aan de geldende normering van de huizen jonger dan…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Bezoek aan de werkplaatsen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Elektrische installaties 01-06-2021
De norm ISO 17840 voorziet standaard pictogrammen, reddingskaarten (o.a. immobilisatie en bevrijden personen), voor eerste hulpverleners en diepgaande reddingsrichtlijnen voor openbaar vervoer,…
Algemeen, Standaarden en normen 07-12-2020
Dit zijn vormen van straling zoals warmte, zichtbaar licht, microgolven en radiogolven. Zij komen in het alledaagse milieu veel voor.
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Elektromagnetische velden, Kunstmatige optische straling, Thermische omgevingsfactoren, Arbeidsveiligheid 11-09-2020
Op 21 juni 2012 verscheen het KB van 4 juni 2012 betreffende de thermische omgevingsfactoren. Het is van toepassing vanaf 1 juli 2012. Dit KB vervangt enkele bepalingen over het arbeidsklimaat…
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren, Arbeidsveiligheid 11-09-2020
Ook de wetenschappelijke literatuur over het welzijn op het werk kent zijn hypes: je kon de laatste jaren geen artikel meer lezen of het ging over burn-out en nu heeft iedere academicus de mond…
Algemeen, Standaarden en normen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Aan de hand van de WBGT-index (WBGT = Wet Bulb Globe Temperature) kan worden bepaald of een persoon binnen een bepaalde omgeving gedurende 8 uur kan werken. Men moet er goed op letten om de WBGT…
Ergonomie, Omgeving (comfort), Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren 27-08-2020
We willen allemaal brand voorkomen, daarom wordt in veel organisaties geïnvesteerd in brandpreventie. De risicoanalyse brand is in België intussen goed ingeburgerd en geeft de werkgever een tool…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 06-07-2020
Noodverlichting is belangrijk voor de veiligheid wanneer de gewone verlichting uitvalt, zoals bij stroompannes al dan niet veroorzaakt door brand. Al te vaak zijn er echter problemen met de…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 06-07-2020
Als de buitentemperatuur te hoog ligt, kan dat voor ongemakken zorgen op de arbeidsplaats. Om de invloed daarvan op de werknemers te verminderen, is de werkgever verplicht bepaalde maatregelen…
Arbeidsveiligheid, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren 02-06-2020
Het klimaat in een werkomgeving wordt bepaald door temperatuur, luchtvochtigheid en luchtverplaatsing (tocht).
Arbeidsveiligheid, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren 02-06-2020
Ondanks de toenemende automatisering in de industrie, komt fysiek werk nog steeds vaak voor. Een opkomende trend is daarom de samenwerking tussen mens en robot. Dit combineert de kracht van een…
Ergonomie, Tillen, Extreme houdingen 29-05-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
NBN (Normalisatie Bureau de Normalisation) is de Belgische organisatie verantwoordelijk voor het opstellen van normen.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 27-05-2020
De International Organization for Standardization (ISO) is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 27-05-2020
De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsmiddelen, Machineveiligheid 27-05-2020
Japanse Industriële Standaard, afgekort met JIS, is de aanduiding van het Japanse normalisatieinstituut (Japanese Industrial Standards) voor de door hen vastgestelde normen. Meestal van…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 26-05-2020
Een nooduitgang is een uitgang die wordt gebruikt om in geval van nood buiten te komen. De deuren die naar buiten leiden moeten, wanneer de lokalen bezet zijn, op elk ogenblik kunnen geopend…
Arbeidsveiligheid, Noodplan 14-05-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!