Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Geen resultaten voor deze filter.
Er zijn 22 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Met dit mobiliteitsalfabet als opvolger van het energie-alfabet wil de redactieraad op een ludieke en educatieve manier een overzicht geven van informatie en weetjes die bruikbaar zijn voor een…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 27-02-2024
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 01-08-2023
De laatste jaren zien we in de statistieken dat het aantal ongevallen op het traject van en naar het werk in stijgende lijn is. We kunnen dus duidelijk spreken van een belangrijk en toenemend…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 08-06-2023
Om de steeds langere files te vermijden, gaan pendelaars op zoek naar alternatieven voor de auto. Momenteel neemt in Vlaanderen 1 op 4 medewerkers de fiets om naar het werk te gaan. De…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 08-06-2023
Met een propere voorruit en dashboard zie je meer in het verkeer. Hoe meer versiering of rommel, hoe groter de dode hoek vooraan je vrachtwagen. Daarom lanceerden de VSV (Vlaamse Stichting…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 12-01-2023
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid, Logistiek, Ladingzekering, Arbeidsmiddelen, Mobiele arbeidsmiddelen, Extern transport 08-09-2022
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid, Arbeidsmiddelen, Mobiele arbeidsmiddelen, Intern transport 08-08-2022
Sector, Haven, Verkeersveiligheid 10-02-2022
Vanaf 1 januari 2022 geldt er een nieuwe regeling voor de bedrijfsbezoeken en het beleidsadvies van externe preventiediensten (KB 14/08/2021)(1). Die moeten werkgevers van bij de start…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) 16-12-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Hoe kunnen medewerkers na een schokkende gebeurtenis het best worden opgevangen? Wat is de rol van collega’s en leidinggevenden?
Psychosociale aspecten, Schokkende gebeurtenissen 23-08-2021
Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren fietsleaseprogramma’s geïntroduceerd om duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren. Fietsen is gezond, vermindert stress en is milieuvriendelijk. De andere…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid 09-06-2021
Sinds 2012 maakt Fedris fiches op met informatie over de arbeidsongevallen voor een aantal NACE-codes. Download nu de verschillende sectorfiches van 2018.
Bron: Fedris
Sector, Begraafplaats, Bouw, Dienstencheques, Garage, Gevangenis, Groendienst, Haven, Horeca, Huishoudhulp, Industrie, Journalisten, Onderwijs, Schoonheidsspecialisten, Voeding, Zorg, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 08-04-2021
De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde onlangs een werkgever tot de maximum geldboete omdat hij geen maatregelen had genomen om de werkdruk van zijn personeel aan te pakken. De…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Diversiteit, Ongewenst gedrag op het werk (OGGW), Organisatieveranderingen, Stress en burn-out 26-03-2021
Het beroepsgeheim geldt niet voor de preventieadviseur. Dit betekent evenwel niet dat hij geen discretie- en vertrouwelijkheidsverplichting heeft. Inbreuken daarop leiden dan wel niet tot…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 24-03-2021
Tien jaar geleden vond de kernramp van Fukushima plaats. Het kernongeval in Fukushima is de op een na grootste ramp met een kerncentrale in de geschiedenis. Het FANC maakt de balans op en…
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Ioniserende straling 16-03-2021
Waar en waarvoor wordt lachgas gebruikt, wat zijn deze gevaren en risico’s, welke zijn de maatregelen, welk soort sensibilisatiemateriaal bestaat er en wat is het wettelijk kader? Hieronder vind…
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Verkeersveiligheid, Arbeidsongevallen, Gevaarlijke stoffen 11-03-2021
Wat is rouw en waarom moet je er aandacht voor hebben als werkgever?

De kans is groot dat je ooit in aanraking komt met verlies en verdriet op het werk. Een collega of cliënt…
Psychosociale aspecten, Schokkende gebeurtenissen 04-01-2021
Als je iemand verliest, is het troostend om samen met familie en vrienden afscheid te kunnen nemen. Dat kan nu niet. Afscheid nemen is in tijden van corona en afstand houden extra moeilijk. We…
Psychosociale aspecten, Schokkende gebeurtenissen, Coronavirus Covid-19 27-10-2020
Preventie van zelfdoding op het werk en interventies bij suïcidaal gedrag op de werkvloer.
Trefwoord: zelfdoding/suïcide/zelfmoord
Psychosociale aspecten, Schokkende gebeurtenissen 25-08-2020
Het Europees vakbondsinstituut, ETUI, heeft de laatste editie 15 van zijn HesaMag tijdschrift gewijd aan het thema arbeidsomstandigheden bij journalisten. Sinds de opkomst van het internet ligt…
Sector, Journalisten 25-05-2020
Een arbeidsongeval, plotseling overlijden van een collega of een gewelddadige overval betekent voor vrijwel iedere werknemer een schokkende ervaring. Hoe ga je hier best mee om?
Psychosociale aspecten, Schokkende gebeurtenissen 19-03-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!