Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 47 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers goed blijven presteren en dat ze zich goed in hun vel voelen? Hoe doe je dat wanneer ze een belangrijk deel van de tijd telewerken? Hoe pas je je als…
Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen, Stress en burn-out, Ergonomie, Beeldschermwerk, Telewerk 12-12-2023
We merken dat gasdetectietoestellen regelmatig fout gebruikt worden. Zo worden diffuus toestellen (zonder pomp) aan een koordje opgehangen in een (besloten) ruimte om snel een gasdetectiemeting…
Arbeidsveiligheid, Besloten ruimten / afgezonderd tewerkgesteld personeel, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsplaatsen, Explosieveiligheid 08-06-2023
Motivatie is de energie die je doet kiezen om iets te doen, zoals het dragen van veiligheidsschoenen, het opzetten van een veiligheidshelm, het volgen van bepaalde veiligheidsprocedures, enz.…
Psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen, Stress en burn-out 06-03-2023
Reorganisaties hebben invloed op het welzijn van werknemers. Wat kan je doen om de negatieve effecten van reorganisaties te voorkomen? Drie pijlers zijn van belang in elke fase van de…
Psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen 21-02-2023
Psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen 21-02-2023
Prebes projectgroep documenten
Subgroep 53 onder 50) Ongeval - incident - risico
Documenten van de Prebes projectgroep documenten m.b.t. risico's
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid 22-12-2022
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out, Vertrouwenspersoon 08-09-2022
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Explosieveiligheid, Persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkledij 09-06-2022
OiRA werd ontwikkeld voor en door de sector. Tijdens de ontwikkelingsfase werden de mogelijke risico’s in de autobus en autocar sector onder de loep genomen en werd benadrukt dat bedrijven…
Sector, Industrie, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse 29-11-2021
De Prebes Awards worden ieder jaar uitgereikt aan de studenten die een bijzonder en verdienstelijk eindwerk maakten in het kader van de opleiding tot preventieadviseur niveau 1, 2 of de…
Arbeidsveiligheid, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Explosieveiligheid 27-09-2021
Binnen onze firma wordt er aan structureel thuiswerk gedaan. Een collega geeft aan dat de elektrische installatie thuis niet volledig voldoet aan de geldende normering van de huizen jonger dan…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Bezoek aan de werkplaatsen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Elektrische installaties 01-06-2021
De What-If methode is een eenvoudige analysemethode die in feite neerkomt op een soort brainstorming onder deskundigen. Download de vragenlijst
Risicobeheer, Risicoanalyse 29-03-2021
Voor de risico-evaluatie ligt het gebruik van een risicomatrix voor de hand. Ook kan gebruik gemaakt worden van LOPA of "Layers of Protection Analyses".
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse 29-03-2021
De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde onlangs een werkgever tot de maximum geldboete omdat hij geen maatregelen had genomen om de werkdruk van zijn personeel aan te pakken. De…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Diversiteit, Ongewenst gedrag op het werk (OGGW), Organisatieveranderingen, Stress en burn-out 26-03-2021
Over de voor- en nadelen van thuiswerk is de jongste maanden al veel inkt gevloeid. Maar ook hier geldt: trop is te veel en te veel is trop. Want dan ligt het psychosociale risico op “team-out”…
Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen, Stress en burn-out 08-03-2021
In welke branche je ook actief bent, van klanten, personeel en het bredere publiek wordt in toenemende mate van je verwacht dat je voorbereid bent op een eventuele overstroming, stroomuitval,…
Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen 10-12-2020
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE of RI&E) is een inventarisatie van de gevaren binnen een bedrijf met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers…
Risicobeheer, Risicoanalyse 19-10-2020
Een Taak Risico Analyse (taakrisicoanalyse), afgekort als TRA, wordt gebruikt als een middel voor risicoanalyse van werkzaamheden waarvoor geen bestaande werkmethode of werkprocedure is…
Algemeen, Risicobeheer, Risicoanalyse 19-10-2020
Overzicht van analysemethodes gericht op veiligheid: Methodes toegspitst op machines, methodes toegespitst op werknemers, methodes op basis van de interactie tussen werknemers en machines.…
Risicobeheer, Risicoanalyse 19-10-2020
De explosie in Beiroet (2020) werd veroorzaakt door een voorraad ammoniumnitraat. Wat is deze stof en wat zijn de veiligheidsvoorschriften?
Arbeidsveiligheid, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsplaatsen, Explosieveiligheid 14-09-2020
ADR is de afkorting van de Franse titel van het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: "Accord européen relatif au transport…
Arbeidsveiligheid, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsplaatsen, Explosieveiligheid 07-09-2020
Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het individu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
Wat is veerkracht? Waarom is investeren in veerkracht belangrijk? Welbevinden kan beschouwd worden als het mentale kapitaal van onze economie.
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
In Europa worden jaarlijks 3900 werkongevallen met dodelijke afloop gerapporteerd. Elektrische problemen, explosie en brand zijn verantwoordelijk voor ongeveer 5.7% van de dodelijke ongevallen.…
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Explosieveiligheid 06-07-2020
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste principes van de ontslagbeschermingsregeling, waarna we ingaan op het begrip ‘de onafhankelijkheid van de preventieadviseur’.…
Psychosociale aspecten, Organisatieveranderingen 11-06-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!