Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 34 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
De zorg wordt de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met agressie, zowel door de patiënten als door hun omgeving. Zorgverstrekkers moeten dikwijls in moeilijke omstandigheden communiceren…
Sector, Zorg, Psychosociale aspecten, Agressie 20-02-2024
Een positief point of no return is bereikt. Aangedreven door de klimaatverandering, pandemie en energiecrisis beseffen steeds meer bedrijven dat duurzaam ondernemen geen optie meer is maar een…
Milieu, Klimaat, Algemeen milieu, Duurzaamheid 05-09-2023
Sector, Onderwijs, Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 06-12-2022
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out, Vertrouwenspersoon 08-09-2022
De werkgever bepaalt, na voorafgaand akkoord van het Comité, de minimumduur van de prestaties van de preventieadviseurs dermate dat de aan de interne dienst toegewezen opdrachten te allen tijde…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Om het in de interne dienst vereiste opleidingsniveau te bepalen, worden de ondernemingen gerangschikt in 4 groepen (A, B, C of D) volgens het aantal werknemers dat zij tewerkstellen en/of de…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
De Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPB) is een wettelijk verplichte afdeling binnen een Belgische onderneming. Deze dienst zorgt voor de toepassing van de wettelijke…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt, staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Deze 5 risicofactoren dragen bij aan meer agressie op de werkplek.

Psychosociale aspecten, Agressie 28-06-2021
Sinds 2012 maakt Fedris fiches op met informatie over de arbeidsongevallen voor een aantal NACE-codes. Download nu de verschillende sectorfiches van 2018.
Bron: Fedris
Sector, Begraafplaats, Bouw, Dienstencheques, Garage, Gevangenis, Groendienst, Haven, Horeca, Huishoudhulp, Industrie, Journalisten, Onderwijs, Schoonheidsspecialisten, Voeding, Zorg, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 08-04-2021
Het beroepsgeheim geldt niet voor de preventieadviseur. Dit betekent evenwel niet dat hij geen discretie- en vertrouwelijkheidsverplichting heeft. Inbreuken daarop leiden dan wel niet tot…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 24-03-2021
Conflicten tussen werknemers zijn niet zo uitzonderlijk. Zwaar geweld is dat gelukkig wel. Ergens tussenin situeren zich duw- en trekincidenten, maar ook scheldpartijen, beledigingen en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Wetgeving, Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Agressie, Ongewenst gedrag op het werk (OGGW) 17-03-2021
De politievakbond van het Vrij Syndicaat voor het openbaar Ambt (VSOA Politie) heeft een campagne voorgesteld om geweld tegen de politie aan te kaarten. De campagne moet de bevolking…
Psychosociale aspecten, Agressie 17-12-2020
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu, Duurzaamheid 19-10-2020
De controles die de Federale Milieu-Inspectie verricht, zijn bedoeld om een einde te maken aan gevaren en/of hinder die nadelig zijn voor gezondheid of milieu. Ze hebben ook een ontradend,…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu 19-10-2020
Basis
Hierbij enkele handvaten die je als beginnende preventieadviseur goed zal kunnen gebruiken.
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 16-10-2020
Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het individu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
Wat is veerkracht? Waarom is investeren in veerkracht belangrijk? Welbevinden kan beschouwd worden als het mentale kapitaal van onze economie.
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Veerkracht, Psychosociale aspecten, Stress en burn-out 01-09-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
Het Bodemdecreet en het Vlarebo (het Vlaams Reglement rond bodemsanering en bodembescherming) vervangen samen, sinds 1 juni 2008, de vroegere regelgeving, het 'Bodemsaneringsdecreet',…
Algemeen milieu 08-04-2020
Als het milieu verstoord wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor de bevolking. Een vervuilde omgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dan ook van essentieel belang dat milieuhinder…
Algemeen milieu 08-04-2020
SMOG = smoke + fog, of rook en mist. Tegenwoordig gebruiken we de term bij alle situaties met verhoogde fijnstofconcentraties over een ruim gebied.
Lucht en geur 08-04-2020
Ozon ontstaat uit reacties van gassen zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen onder invloed van zonlicht. Het wordt dus niet rechtstreeks uitgestoten. Ozon is dan ook een secundaire…
Lucht en geur 08-04-2020
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meet op verschillende plaatsen in Vlaanderen voortdurend de kwaliteit van de lucht.
Lucht en geur 08-04-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!