Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Geen resultaten voor deze filter.
Er zijn 47 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Titel 6 van Boek III van de Codex beschrijft de vigerende regelgeving over veiligheids- en gezondheidssignalisatie. Er is veel verwarring over deze signalisatie. Welke is nu de juiste en…
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Signalering 08-06-2023
Een aangemelde instantie of notified body (NB) is een door een overheid aangewezen keurings- of testinstituut dat van producten moet testen of zij aan de daarvoor door de overheid voorgeschreven…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Standaarden en normen 23-05-2023
Gezondheid, Ziekteverzuim en re-integratie, Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie 08-11-2022
Gezondheid, Ziekteverzuim en re-integratie, Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie 09-06-2022
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Biologische agentia, Coronavirus Covid-19 09-06-2022
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Productnormen, Arbeidsplaatsen, Signalering 10-03-2022
Vanaf 1 januari 2022 geldt er een nieuwe regeling voor de bedrijfsbezoeken en het beleidsadvies van externe preventiediensten (KB 14/08/2021)(1). Die moeten werkgevers van bij de start…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) 16-12-2021
Een preventieadviseur is een wettelijk verplichte functie in een Belgische onderneming. De persoon die deze functie bekleedt staat de werkgever bij met de toepassing van de wettelijke en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) 17-11-2021
Er bestaan verschillende "soorten" verzuim die elk een kleur toegewezen kregen als benaming. Zo is er wit, zwart, grijs en roos verzuim.
Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie 28-06-2021
Ziekteverzuim en absenteïsme zijn vaktermen waarmee wordt bedoeld dat een werknemer niet op zijn werk verschijnt en daarvoor als reden ‘ziekte’ opgeeft. Daarmee worden dus medewerkers bedoeld…
Ziekteverzuim en re-integratie, Ziekteverzuim en re-integratie 28-06-2021
Vanaf 1 januari 2017 werden wijzigingen in de RIZIV-wetgeving en in de wetgeving over het welzijn op het werk van kracht omtrent re-integratie van medewerkers. Hierbij werd het formeel re-…
Gezondheid, Ziekteverzuim en re-integratie, Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie 28-06-2021
Een bedrijf waar nooit iemand ziek is, bestaat niet. Het ziekteverzuim stijgt jaar na jaar. Meer ondernemingen werken daarom een beleid uit. Je kan verschillende aspecten van verzuim berekenen …
Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie 28-06-2021
De voorbije jaren werd op verschillende plaatsen in de wereld melding gemaakt van silicose — stoflong door het inademen van silica — bij bewerkers van composietsteen, waaronder ook in België.…
Gezondheid, Beroepsziekten 09-06-2021
Binnen onze firma wordt er aan structureel thuiswerk gedaan. Een collega geeft aan dat de elektrische installatie thuis niet volledig voldoet aan de geldende normering van de huizen jonger dan…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Bezoek aan de werkplaatsen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Elektrische installaties 01-06-2021
De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde onlangs een werkgever tot de maximum geldboete omdat hij geen maatregelen had genomen om de werkdruk van zijn personeel aan te pakken. De…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Risicobeheer, Risicoanalyse, Wetgeving, Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Diversiteit, Ongewenst gedrag op het werk (OGGW), Organisatieveranderingen, Stress en burn-out 26-03-2021
Het beroepsgeheim geldt niet voor de preventieadviseur. Dit betekent evenwel niet dat hij geen discretie- en vertrouwelijkheidsverplichting heeft. Inbreuken daarop leiden dan wel niet tot…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW), Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW), Wetgeving 24-03-2021
De norm ISO 17840 voorziet standaard pictogrammen, reddingskaarten (o.a. immobilisatie en bevrijden personen), voor eerste hulpverleners en diepgaande reddingsrichtlijnen voor openbaar vervoer,…
Algemeen, Standaarden en normen 07-12-2020
Ben ik verplicht om pictogrammen te voorzien? Wat zegt de wetgeving hierover?
Waar en welke pictogrammen moet ik voorzien?
Aan welke normen moeten ze voldoen en hoe groot moeten ze…
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Signalering 27-11-2020
Asbest kan verschillende ziekten veroorzaken. Maar de ene ziekte wordt al bij een kleinere asbestblootstelling opgelopen dan de andere, onder andere asbestose, pleurale plaques (verdikkingen van…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 19-10-2020
Dit zijn vormen van straling zoals warmte, zichtbaar licht, microgolven en radiogolven. Zij komen in het alledaagse milieu veel voor.
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Elektromagnetische velden, Kunstmatige optische straling, Thermische omgevingsfactoren, Arbeidsveiligheid 11-09-2020
Ook de wetenschappelijke literatuur over het welzijn op het werk kent zijn hypes: je kon de laatste jaren geen artikel meer lezen of het ging over burn-out en nu heeft iedere academicus de mond…
Algemeen, Standaarden en normen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Lessen die men trekt uit ongevallen kunnen leiden tot verbeteringen op vlak van veiligheid en welzijn. Het blijft echter een reactieve aanpak. Complementair aan leren uit ongevallen en minstens…
Algemeen, Standaarden en normen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 11-09-2020
Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Engelstalige peer-reviewed tijdschriften is vaak niet laagdrempelig genoeg om door te dringen tot de werkvloer. In deze rubriek wordt een recent…
Psychosociale aspecten, Ziekteverzuim en re-integratie, Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen 03-06-2020
Kunstmatige optische straling is het geheel van ultraviolette, visuele, infrarode en elektromagnetische straling (in een bepaald frequentiegebied) die vrijkomt bij het gebruik van bepaalde…
Arbeidsveiligheid, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Kunstmatige optische straling 02-06-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!