Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 35 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
De zorg wordt de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met agressie, zowel door de patiënten als door hun omgeving. Zorgverstrekkers moeten dikwijls in moeilijke omstandigheden communiceren…
Sector, Zorg, Psychosociale aspecten, Agressie 20-02-2024
Titel 6 van Boek III van de Codex beschrijft de vigerende regelgeving over veiligheids- en gezondheidssignalisatie. Er is veel verwarring over deze signalisatie. Welke is nu de juiste en…
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Signalering 08-06-2023
Hier vind je de affiches van Prebes rond het thema ergononomie (heffen en tillen, werkhouding,...)

Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Beeldschermwerk 17-04-2023
Prebes projectgroep documenten
Documenten van de Prebes projectgroep documenten m.b.t. derden
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Risicobeheer, Werken met derden, Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Veiligheidscoördinatie 27-12-2022
Arbeidsveiligheid, Arbeidsongevallen, Arbeidsmiddelen, Machineveiligheid, Veiligheidscoördinatie 06-12-2022
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Biologische agentia, Coronavirus Covid-19 09-06-2022
Arbeidsveiligheid, Algemeen arbeidsveiligheid, Productnormen, Arbeidsplaatsen, Signalering 10-03-2022
Door de toenemende geografische mobiliteit komen steeds meer mensen van verschillende nationaliteiten op de Belgische arbeidsmarkt terecht. Het is dan ook belangrijk om veiligheidsinformatie…
Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur en veilig gedrag, Veiligheidscoördinatie 25-10-2021
Deze 5 risicofactoren dragen bij aan meer agressie op de werkplek.

Psychosociale aspecten, Agressie 28-06-2021
De voorbije jaren werd op verschillende plaatsen in de wereld melding gemaakt van silicose — stoflong door het inademen van silica — bij bewerkers van composietsteen, waaronder ook in België.…
Gezondheid, Beroepsziekten 09-06-2021
Conflicten tussen werknemers zijn niet zo uitzonderlijk. Zwaar geweld is dat gelukkig wel. Ergens tussenin situeren zich duw- en trekincidenten, maar ook scheldpartijen, beledigingen en…
Algemeen, Basisbegrippen en actoren, Wetgeving, Psychosociale aspecten, Algemeen psychosociale aspecten, Agressie, Ongewenst gedrag op het werk (OGGW) 17-03-2021
De politievakbond van het Vrij Syndicaat voor het openbaar Ambt (VSOA Politie) heeft een campagne voorgesteld om geweld tegen de politie aan te kaarten. De campagne moet de bevolking…
Psychosociale aspecten, Agressie 17-12-2020
Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Engelstalige peer-reviewed tijdschriften is vaak niet laagdrempelig genoeg om door te dringen tot de werkvloer. In deze rubriek wordt een recent…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Beeldschermwerk 10-12-2020
57% van de werkgerelateerde gezondheidsklachten bij Belgen is te wijten aan lichamelijke klachten. Dat blijkt uit de kerncijfers ergonomie in België van VerV, de Beroepsvereniging voor Ergonomie…
Ergonomie, Algemeen ergonomie 10-12-2020
Ben ik verplicht om pictogrammen te voorzien? Wat zegt de wetgeving hierover?
Waar en welke pictogrammen moet ik voorzien?
Aan welke normen moeten ze voldoen en hoe groot moeten ze…
Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie, Signalering 27-11-2020
Asbest kan verschillende ziekten veroorzaken. Maar de ene ziekte wordt al bij een kleinere asbestblootstelling opgelopen dan de andere, onder andere asbestose, pleurale plaques (verdikkingen van…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 19-10-2020
Definitie, wetgeving en ergonomische preventiemaatregelen met betrekking tot het manueel hanteren van lasten.
Ergonomie, Algemeen ergonomie 19-10-2020
Ondernemingen worden steeds minder geleid door autocratische bedrijfsleiders die zich beroepen op hun superieure inzichten in het productieproces of op hun buikgevoel inzake strategische…
Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur en veilig gedrag, Veiligheidscoördinatie 06-07-2020
Musculoskeletale aandoeningen (MSA): realiteit of overroepen? Reeds 200 jaar geleden werd de negatieve invloed van ongunstige houdingen en bewegingen tijdens het werk beschreven door de…
Ergonomie, Algemeen ergonomie 12-06-2020
De uitdagingen waar wij met z’n allen voorstaan zorgen voor een complexe wereld. Jaar na jaar stijgen de psychosociale klachten in onze bedrijven. Computers, machines en robots staan klaar om…
Arbeidsveiligheid, Veiligheidscoördinatie 04-06-2020
Asbest is een bijzonder schadelijke stof. Gelukkig is het gebruik ervan intussen door een reeks wetgevende teksten verboden. Maar omdat de stof in de voorbije decennia erg vaak is gebruikt, is…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 02-06-2020
De fatigue failure theorie gaat ervan uit dat bij overbelasting verschillende risicofactoren elkaar onderling beïnvloeden. Dan zou dat ook in de risicoanalysemethodes zo moeten zijn.…
Ergonomie, Algemeen ergonomie 29-05-2020
Cobots of collaborotive robots zijn robots die samenwerken met de mens. Daarbij worden de sterktes van beiden uitgespeeld. De mens is goed in beslissingen nemen en nieuwe situaties oplossen. De…
Ergonomie, Algemeen ergonomie 29-05-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
Overzicht van methodieken voor het in kaart brengen van ergonomische risico's.
Bron: Ergonomie Site
Ergonomie, Algemeen ergonomie 29-05-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!