Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 27 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
De afgelopen decennia is roken en het gebruik van tabaksproducten sterk geëvolueerd, dat merken ook bedrijven. Bij het ene bedrijf is er een basis vastgelegd in het arbeidsreglement, anderen…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Roken 27-02-2024
Een positief point of no return is bereikt. Aangedreven door de klimaatverandering, pandemie en energiecrisis beseffen steeds meer bedrijven dat duurzaam ondernemen geen optie meer is maar een…
Milieu, Klimaat, Algemeen milieu, Duurzaamheid 05-09-2023
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Biologische agentia, Coronavirus Covid-19 09-06-2022
Roken op de werkplek is bij wet verboden. Maar daarmee is nog niet alles opgelost. Een doordacht rookbeleid binnen een bedrijf kan het verschil maken, voor de gezondheid van werknemers én het…
Gezondheid, Gezondheidspromotie, Roken 23-09-2021
De voorbije jaren werd op verschillende plaatsen in de wereld melding gemaakt van silicose — stoflong door het inademen van silica — bij bewerkers van composietsteen, waaronder ook in België.…
Gezondheid, Beroepsziekten 09-06-2021
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu, Duurzaamheid 19-10-2020
De controles die de Federale Milieu-Inspectie verricht, zijn bedoeld om een einde te maken aan gevaren en/of hinder die nadelig zijn voor gezondheid of milieu. Ze hebben ook een ontradend,…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu 19-10-2020
Asbest kan verschillende ziekten veroorzaken. Maar de ene ziekte wordt al bij een kleinere asbestblootstelling opgelopen dan de andere, onder andere asbestose, pleurale plaques (verdikkingen van…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 19-10-2020
Alles over de discipline arbeidshygiëne. Arbeidshygiëne is de discipline van het anticiperen, herkennen, evalueren en beheersen van gevaren voor de gezondheid in de werkomgeving met als doel de…
Arbeidsgeneeskunde, Arbeidshygiëne 19-10-2020
Op 11 juni 2019 verscheen in het Staatsblad het nieuwe KB tot wijziging van de codex omtrent het periodiek arbeidsgeneeskundig gezondheidstoezicht. Er is een nieuwe taakverdeling bij het medisch…
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde, Gezondheidstoezicht 04-06-2020
Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Engelstalige peer-reviewed tijdschriften is vaak niet laagdrempelig genoeg om door te dringen tot de werkvloer. In deze rubriek wordt een recent…
Gezondheid, Roken 03-06-2020
Asbest is een bijzonder schadelijke stof. Gelukkig is het gebruik ervan intussen door een reeks wetgevende teksten verboden. Maar omdat de stof in de voorbije decennia erg vaak is gebruikt, is…
Gezondheid, Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Asbest 02-06-2020
Hebt u een gezondheids- of psychosociaal probleem gelinkt aan uw werk? Wil u uw arbeidsarts of preventieadviseur psychosociale aspecten contacteren? Dan kan je via de website www.seed-connect.be…
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde 02-06-2020
Het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) meldt dat besmetting met het nieuwe coronavirus erkend wordt als beroepsziekte voor het personeel uit de gezondheidszorg (maart 2020…
Beroepsziekten, Arbeidshygiëne, Biologische agentia, Coronavirus Covid-19 29-05-2020
Basis
De arbeidsarts is een arts gespecialiseerd in ‘occupational health’ ofwel de relatie tussen gezondheid en werk. Hij ijvert voor compatibiliteit tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) op…
Gezondheid, Arbeidsgeneeskunde 22-04-2020
Het Bodemdecreet en het Vlarebo (het Vlaams Reglement rond bodemsanering en bodembescherming) vervangen samen, sinds 1 juni 2008, de vroegere regelgeving, het 'Bodemsaneringsdecreet',…
Algemeen milieu 08-04-2020
Als het milieu verstoord wordt, dan heeft dat ook gevolgen voor de bevolking. Een vervuilde omgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is dan ook van essentieel belang dat milieuhinder…
Algemeen milieu 08-04-2020
De Vlaamse Milieumaatschappij speelt een cruciale rol in het integraal waterbeleid. Ze meet en controleert de kwantiteit en kwaliteit van water, beheert watersystemen, int een heffing op…
Algemeen milieu 08-04-2020
Milieu is onze natuurlijke omgeving en die omgeving heeft invloed op ons. Maar mensen, en in grote mate ondernemers, hebben op hun beurt ook invloed op het milieu.
Algemeen milieu 08-04-2020
Water is een kostbare grondstof geworden. De enige oplossing om een reëel watertekort – en dus hogere prijzen – te vermijden is om verstandiger om te springen met het water dat we hebben. De…
Algemeen milieu 08-04-2020
De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) vormt sinds een aantal jaren iedere zomer een terugkerende plaag in sommige delen van België en Nederland. De rups is de larve van de…
Algemeen milieu 08-04-2020
Ecodesign brengt een levenscyclusaanpak tot bij de de designers met als doel de impact van het product of dienst op het milieu zo laag mogelijk te houden.
Algemeen milieu, Afval en materialen 08-04-2020
De wet van 22 december 2009 stelt het principe vast van het recht dat aan elke werknemer wordt gegeven om te beschikken over werkruimten en sociale voorzieningen die vrij zijn van tabaksrook.…
Roken 07-04-2020
Werknemers die ziek zijn geworden door blootstelling aan asbest (mesothelioom of asbestose) hebben recht op een schadevergoeding.
Gezondheid, Beroepsziekten 06-04-2020
Een beroepsziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door het uitoefenen van je beroep. Er bestaat een lijst van meer dan 150 beroepsziekten. Slachtoffers van zo’n ziekte kunnen een vergoeding…
Beroepsziekten 06-04-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!