Artikels

Alle artikels omtrent welzijn op het werk

Er zijn 46 resultaten
Titel Thema Gewijzigd op Oplopend sorteren
Een goed sorteerplan gaat gepaard met sorteerinstructies, signalisatie en sorteeropleidingen.

Milieu, Afval en materialen 18-09-2023
Een positief point of no return is bereikt. Aangedreven door de klimaatverandering, pandemie en energiecrisis beseffen steeds meer bedrijven dat duurzaam ondernemen geen optie meer is maar een…
Milieu, Klimaat, Algemeen milieu, Duurzaamheid 05-09-2023
Prebes projectgroep documenten
De documenten die de projectgroep documenten maakt, zijn zeer gegeerd onder de leden. Ze voorzien veiligheidsinstructiekaarten, checklists, controlelijsten en uitleg van wetgevingen.
Sector, Algemeen, Gezondheid, Psychosociale aspecten, Arbeidshygiëne, Ergonomie, Milieu, Arbeidsveiligheid 11-01-2023
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Thermische omgevingsfactoren, Milieu, Klimaat 10-08-2022
Milieu, Afval en materialen, Arbeidsveiligheid, Arbeidsplaatsen, Brandpreventie 14-03-2022
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Chemische agentia, Milieu, Afval en materialen 03-02-2022
De Prebes Awards worden ieder jaar uitgereikt aan de studenten die een bijzonder en verdienstelijk eindwerk maakten in het kader van de opleiding tot preventieadviseur niveau 1 of 2 en de…
Milieu, Afval en materialen, Bioveiligheid, Duurzaamheid, Technologie en technieken 16-12-2021
We zijn 2016 als we bepalen dat we in het najaar van 2020 één van onze twee hoogovens willen afbreken en vervangen door een nieuwe hoogoven. De huidige zal tegen dan einde levensduur zijn en we…
Milieu, Technologie en technieken, Arbeidsveiligheid, Arbeidsmiddelen, Machineveiligheid 16-12-2021
Door de globalisering is het goederenvervoer met vrachtcontainers over de hele wereld jaar na jaar gestegen. In de Haven van Antwerpen wordt er jaarlijks meer dan 235 miljoen ton aan goederen in…
Sector, Haven, Arbeidshygiëne, Milieu, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsveiligheid, Gevaarlijke stoffen 23-09-2021
In het eerste artikel over e-mobiliteit voor wagens (in Veiligheidsnieuws 210) werd vooral gefocust op de keuze van elektrische (BEV) en hybride (HEV) wagens. In dit artikel wordt dieper…
Milieu, Technologie en technieken 09-06-2021
Elektrisch aangedreven voertuigen of de Electric Vehicles (EV’s) bestaan al heel lang en zijn geen nieuw fenomeen. De allereerste wagens waren vaak elektrisch omdat de verbrandingsmotor of ICE (…
Milieu, Technologie en technieken 08-03-2021
Legionella is een familie van verschillende bacteriesoorten die in oppervlaktewateren maar ook in (drink)watersystemen voorkomen. Ze zijn overal in onze natuurlijke omgeving aanwezig in kleine…
Gezondheid, Voeding, Milieu, Water 28-12-2020
Zo goed als elk bedrijf heeft te maken met opslag van gevaarlijke producten. Van productiebedrijven tot kantoren, er zijn meestal wel ergens producten waarop een gevarenpictogram op het etiket…
Milieu, Gevaarlijke stoffen 10-12-2020
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu, Duurzaamheid 19-10-2020
De controles die de Federale Milieu-Inspectie verricht, zijn bedoeld om een einde te maken aan gevaren en/of hinder die nadelig zijn voor gezondheid of milieu. Ze hebben ook een ontradend,…
Basisbegrippen en actoren, Algemeen milieu 19-10-2020
Dit zijn vormen van straling zoals warmte, zichtbaar licht, microgolven en radiogolven. Zij komen in het alledaagse milieu veel voor.
Arbeidshygiëne, Omgevingsfactoren en fysische agentia, Elektromagnetische velden, Kunstmatige optische straling, Thermische omgevingsfactoren, Arbeidsveiligheid 11-09-2020
In 2016 werd in Nederland het programma Duurzame Veiligheid 2030 opgestart door een gezamenlijke actie van industrie, wetenschap en overheid om de veiligheid in de (petro)chemische industrie te…
Sector, Industrie, Energie 11-09-2020
In dit artikel proberen we een antwoord te bieden op een aantal vragen: Wat is het verschil tussen biociden, pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen? Wat zijn de verplichtingen voor gebruikers?…
Arbeidshygiëne, Chemische kankerverwekkende mutagene en reprotoxische agentia, Milieu, Bioveiligheid 06-07-2020
In de vorige editie van Veiligheidsnieuws werd een overzicht gegeven van enkele relevante beleidsmaatregelen die in het Vlaamse Gewest gelden voor de lozing van niet verontreinigd hemelwater. In…
Milieu, Water 12-06-2020
In dit artikel wordt een overzicht gegeven van enkele relevante beleidsmaatregelen die in het Vlaamse Gewest gelden voor de lozing van niet-verontreinigd hemelwater. Daarbij wordt voornamelijk…
Milieu, Water 12-06-2020
De KIM methode beoordeelt de fysieke belasting van werktaken. KIM staat voor Key Indicator Method of knelpuntenmethode. De KIM tools scoren immers verschillende risicofactoren en berekenen…
Ergonomie, Algemeen ergonomie, Tillen, Trekken en duwen, Repetitief werk, Verplaatsen personen, Langdurig staan, Extreme houdingen, Geknield werken 29-05-2020
Het aantal inschrijvingen van speed pedelecs - de elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur - neemt elk jaar toe. In 2019 kwamen er in Vlaanderen alleen al 12.132 bij. Dat…
Milieu 19-05-2020
Een veiligheidsinformatieblad is een gestructureerd document met informatie over de risico's van een gevaarlijke stof of preparaat, en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het…
Milieu, Gevaarlijke stoffen 29-04-2020
Woorden en begrippen zoals downstreamgebruiker, Europees Agentschap voor chemische stoffen, geleidelijk geïntegreerde stof, ... worden hier togelicht.
Milieu, Gevaarlijke stoffen, Arbeidsveiligheid, Gevaarlijke stoffen 29-04-2020
Het Bodemdecreet en het Vlarebo (het Vlaams Reglement rond bodemsanering en bodembescherming) vervangen samen, sinds 1 juni 2008, de vroegere regelgeving, het 'Bodemsaneringsdecreet',…
Algemeen milieu 08-04-2020

Niet gevonden wat je zocht?

Stel dan hier je vraag!